電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)
報告書データベース 詳細情報
報告書番号
W02025
タイトル(和文)
冷水製造・製氷プロセスにおける水冷媒冷凍サイクルに関する基礎検討
タイトル(英文)
Study on refrigerating cycle for water-chilling and ice-making using water as refrigerant
概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)
水冷媒冷凍機の各種サイクルを対象に、サイクル計算手法を用いて性能解析を行い、各サイクルのCOP向上効果を明らかに示した。従来冷媒の標準サイクル(=単段圧縮/間接接触熱交換/クローズドサイクル)では、水冷媒冷凍機のCOPは従来冷媒以下となるが、直接接触熱交換サイクルにすることにより、従来冷媒よりもCOPが3割以上高くなる。また、水冷媒サイクル間の比較では、標準サイクルのCOPを基準とした場合、直接接触熱交換にすれば44%、オープンにすれば52%、二段圧縮・中間冷却にすれば62%までCOP向上が可能であり、大幅な高性能化が図れる。ただし、圧縮段数を増やしても、3段以上ではCOPはほとんど変わらない。よって、水冷媒冷凍機では、直接接触熱交換サイクルがCOP向上の観点から必須であるとともに、イニシャルコストとシステム寸法を考慮すれば、3段程度が多段圧縮・中間冷却の段数の上限であると考えられる。
概要 (英文)
In order to estimate the properties of water as refrigerant, a cycle calculation of refrigerating machine for water-chilling and ice-making using water as refrigerant has been carried out. In the case of the refrigeration cycle of the one-stage compression and non direct-heat exchange, the COP of water as refrigerant is 5.5 and comparable to the results of R134a(5.9) and ammonia(5.9). The discharge temperature of the compressor is 51℃ for R134a and 101℃ for ammonia. However, it has increased up to 235℃ in the refrigeration cycle of water as refrigerant. Changing the refrigeration cycle from the non direct-contact type to the direct-contact one, the cycle COP rises up to 7.9. No temperature difference of the direct-contact heat exchange has greatly improved its cycle COP. In the refrigeration cycle of water as refrigerant the opencycle can be also used. The COP of the opencycle is about 5% higher than that of the closed cycle. In the case of the refrigeration cycle of the two-stage compression, an intermediate temperature optimized for both the COP and the discharge temperature of compressor is found. Finally, the COP of the opencycle of the two-stage compression and direct-contact heat exchange is 8.9.
報告書年度
2002
発行年月
2003/04
報告者
担当 | 氏名 | 所属 |
---|---|---|
主 |
吉井 範行 |
横須賀研究所エネルギー機械部 |
共 |
長谷川 浩巳 |
横須賀研究所エネルギー機械部 |
共 |
齋川 路之 |
横須賀研究所エネルギー機械部 |
キーワード
和文 | 英文 |
---|---|
自然冷媒 | Natural refrigerant |
水冷媒 | Water as refrigerant |
直接接触熱交換 | Direct-contact heat exchange |
製氷 | Ice-making |
成績係数 | Coefficient of performance |