電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)
報告書データベース 詳細情報
報告書番号
V11024
タイトル(和文)
業務用電化厨房機器からのオイルミスト排出実態の把握及びトレーサオイルミスト発生システムによる粒径分布の模擬
タイトル(英文)
Investigation into emission of oil-mist from several commercial electrical kitchen instruments and imitation of size distribution of oil-mist by tracer oil-mist generation system
概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)
業務用スチームコンベクションオーブン、鉄板焼器、揚げ物器による調理から排出されるオイルミストの粒径分布を測定した。その結果、いずれの調理機器においても、個数濃度は数十nmの粒径範囲のものが圧倒的に多い一方で、重量濃度は大粒径側で高い傾向にあることがわかった。また、スチームコンベクションオーブンや揚げ物器では、調理回数による粒径分布の変動は認められなかったのに対して、鉄板焼器では調理回数の増大に伴って発生するオイルミストが増加し、とりわけサブミクロン径で顕著であったが、サブミクロン径のものはガスと同様の振る舞いをするため、排気フードの捕集効率には影響を及ぼさないものと考えられた。トレーサオイルミスト発生システムによる業務用調理機器からのオイルミスト粒径分布の模擬を試みた。その結果、オイル加熱温度180℃、バブリング流速0.3 – 1 L/minとして、バブラを直管としたときに発生するトレーサオイルミストの粒径分布は、業務用厨房機器から排出されるオイルミストの粒径分布と概ね一致することが確認できた。以上の結果から、トレーサオイルミスト発生システムの業務用厨房への適用に見通しが得られた。
概要 (英文)
Concentration and size distribution of oil-mist emitted from some commercial kitchen instruments were investigated. Number and weight of oil-mist from commercial steam convection oven, griddle and fryer were measured using electrical low pressure impactor. The trend of size distribution of oil-mist averaged by time was almost on the same level among each other. Number concentration was higher in range of the nano size, whereas the weight concentration was higher in range of the course size. In addition, the variation of size distribution was not recognized on steam convection oven and fryer according to increase of cooking number of times. On the contrary, size distribution of oil-mist from griddle was drastically changed as cooking number of time increased. Furthermore, size distribution of oil-mist emitted from commercial kitchen instruments was tried to imitate using tracer oil-mist generation system, resulting that the trend between them was quite similar. From this result, tracer oil-mist generation system proposed in this study was indicated to have a potency of applying evaluation of oil-mist collection efficiency at exhaust hood.
報告書年度
2011
発行年月
2012/04
報告者
担当 | 氏名 | 所属 |
---|---|---|
主 |
田中 伸幸 |
環境科学研究所 環境リスク評価領域 |
共 |
津崎 昌東 |
環境科学研究所 環境リスク評価領域 |
キーワード
和文 | 英文 |
---|---|
調理排気 | Cooking exhaust gas |
業務用厨房機器 | Commercial kitchen instruments |
オイルミスト | Oil-mist |
トレーサオイルミスト発生システム | Tracer oil-mist generation system |
粒径分布 | Particle size distribution |