電力中央研究所

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電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)

報告書データベース 詳細情報


報告書番号

V10022

タイトル(和文)

省エネルギー植物生産技術の開発(3)-養液栽培に用いられる培養液の栽培品目ごとの適正濃度-

タイトル(英文)

Proper concentration of nutrient solution for each leafy vegetables grown in a greenhouse

概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)

本研究は、植物工場の適応品目の拡大、生産効率の向上および植物工場からのCO2排出削減に資するために、水耕栽培における肥料分の減量化を目指しおこなわれた。葉菜類のミズナ、チンゲンサイ、ホウレンソウ、シュンギク、バジル、青ネギを栽培し、その収量と6種類(NO3-N、NH4-N、PO4-P、K、Mg、Ca)の必須肥料成分毎の吸収特性を調べた。その結果、最大6割程度の肥料分減量化の可能性が示された。また、収量に影響しない肥料分量において、各品目について肥料成分毎の添加量と吸収量から吸収特性を4つ(A~D型)に分類した。そして、B~D型の成分については更なる減量が可能であると考えられ、実際D型成分のマグネシウムとカルシムウムを0.075倍まで減量しても収量は低下しなかった。また、ホウレンソウ、シュンギク、バジル、青ネギでは、B~D型の特性を示す成分が多く、今後の成分組成の検討により、さらに減量化が進む可能性も示された

概要 (英文)

We have studied on the reduction of fertilizer to improve production efficiency of vegetables in plant factories and to reduce CO2 emissions form plant factories In this paper, we characterized the absorption tendency of the fertilizer component (NO3-N, NH4-N, PO4-P, K, Mg, Ca) in the nutrient solution of 6 leafy vegetables: Brassica rapa var. Nipposinica, Brassica rapa var. chinensis, spinach (Spinacia oleracea), Glebionis coronaria, basil (Ocimum basilicum), and spring onion (Allium fistulosum). We showed the potential to reduce up to 60% of the fertilizer. Absorption characteristics were categorized into 4 groups (Type A-D) by the correlation between amount of absorption and the concentration of nutrient solution. We suggested the possibility to reduce fertilizer contents of type B, C and D in nutrient solution. For example, Type D element such as Mg and Ca, were hardly absorbed to vegetables and the decreasing of these ions did not affect the growth of vegetables. In Spinach, Glebionis coronaria, basil and spring onion, many elements were categorized in type B, C and D, indicating the possibility to reduce fertilizer contents further.

報告書年度

2010

発行年月

2011/07

報告者

担当氏名所属

後藤 文之

環境科学研究所 バイオテクノロジー領域

庄子 和博

環境科学研究所 バイオテクノロジー領域

橋田 慎之介

環境科学研究所 バイオテクノロジー領域

吉原 利一

環境科学研究所 バイオテクノロジー領域

キーワード

和文英文
養液栽培 Hydroponic culture
培養液 Nutrient solution
葉菜類 Leafy vegetables
低投入農業 Low-input agriculture
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