電力中央研究所

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電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)

報告書データベース 詳細情報


報告書番号

V10015

タイトル(和文)

業務用厨房の排気フードにおけるオイルミスト捕集効率評価方法の開発

タイトル(英文)

Development of evaluation method for collection efficiency of oil-mist at exhaust hood in commercial kitchen

概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)

業務用厨房の排気フードにおけるオイルミストの捕集効率を評価するため、トレーサオイルミスト発生システムを考案、試作した。同システムは加熱したオイルに空気をバブリングすることでオイルミストを発生させる。オイル温度、バブリング流速、バブラ形状などのパラメータを変化させることで、発生するオイルミストの量や粒径分布を再現性よく制御できることが分かった。また、同システムは実調理から排出されるオイルミストの粒径分布を模擬できることが明らかになった。同システムを模擬厨房の排気フードにおけるオイルミスト捕集効率評価に適用した。同システムより発生したオイルミストの粒径分布は実調理のそれとほぼ一致した。また、トレーサオイルとして用いたヘプタデカン酸は、実調理から排出される成分の妨害を受けることなく測定できた。このとき発生したオイルミストのほぼ全量が、排気フードで捕集されたと算出された。以上の結果から、本研究にて考案したトレーサオイルミスト発生システムは実厨房への適用に見通しを得た。

概要 (英文)

Tracer oil-mist generation system was developed to evaluate collection efficiency of oil-mist at exhaust hood in commercial kitchen. The system generates oil-mist by bubbling air (nitrogen) into heated oil. Generation amount and particle size distribution of oil-mist were possible to be controlled by varying several parameters such as oil temperature, bubbling rate, bubbler shape and so on. In addition, it was showed the system had a potency to imitate the particle size distribution of oil-mist emitted from various thermal cooking. Furthermore, this system was applied to laboratory kitchen to estimate collection efficiency of oil-mist, resulting that heptadecanoic acid, which was used as tracer oil, was detected without influence of other contaminants emitted from cooking (hamburger grilling). Almost all of generated oil-mist was evaluated to collect at exhaust hood of laboratory kitchen. From this result, tracer oil-mist generation system proposed in this study was indicated to have a potency of applying evaluation of oil-mist collection efficiency at exhaust hood.

報告書年度

2010

発行年月

2011/06

報告者

担当氏名所属

田中 伸幸

環境科学研究所 環境リスク評価領域

津崎 昌東

環境科学研究所 環境リスク評価領域

キーワード

和文英文
調理排気 Cooking exhaust gas
業務用厨房 Commercial kitchen
オイルミスト Oil-mist
排気フード Exhaust hood
捕集効率 Collection efficiency
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