電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)
報告書データベース 詳細情報
報告書番号
U90006
タイトル(和文)
組織培養による種苗大量増殖技術の開発(2)-液体培養におけるイチゴ培養組織の生育に及ぼす浸透ポテンシャルの影響-
タイトル(英文)
DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR PLANTLET MASS PROPAGATION BY TISSUE CULTURE(2)-EFFECTS OF OSMOTIC POTENTIAL ON CALLUSGROWTH OF STRAWBERRIES IN LIQUID CULTURE-
概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)
イチゴ無病苗の低コスト大量生産を目的に,増殖率の向上と省力化をねらいとしたカルス経由の液体培養法の適用を試み,培養物の増殖に及ぼす液体培地の浸透ポテンシャル,およびその主構成要素である基本培地とシュークロース濃度の影響,ならびに供試培地における浸透ポテンシャル効果を検討した。その結果,イチゴ多芽体の増殖を促進するには,浸透ポテンシャルを高い条件に調整することが重要で,また浸透ポテンシャルによって培地主要成分の適正濃度を設定できることが明らかになった。本実験培地では,カルスの増殖を促す培養の前半には,基本培地は1/2濃度から標準濃度の範囲,シュークロースは1%程度,多芽体の分化とその生育を促す培養の後半は,基本培地を1/4濃度から1/2濃度の範囲,シュークロース濃度を1%程度の設定が適切であった。また,供試培地の浸透ポテンシャルに関し,シュークロースは他の培地構成要素と異なり高圧蒸気滅菌に
概要 (英文)
OSMOTIC STRENGTH IS ONE FACTOR THAT AFFECTS CALLUS GROWTH IN LIQUID MEDIA. TO MASS-PROPAGATE VIRUS-FREE STRAWBERRY PLANTLETS FROM CALLUSES,THIS REPORT DEALS WITH THE EFFECTS OF OSMOTIC STRENGTH ON THE CALLUS GROWTH RATE IN LIQUID MEDIA. THE RESULTS ARE SUMMARIZED BELOW. (1)THE EFFECT OF OSMOTIC STRENGTH ON CALLUS GROWTH IN LIQUID CULTURE WAS EXAMINED AT SERIAL OSMOTIC POTENTIALS FROM -2.2 TO -6.5BAR BY MANNITOL. CALLUSES OR MULTIPLE SHOOTS GREW VIGOROUSLY AT HIGHEROSMOTIC POTENTIAL BOTH IN MEDIA SUPPLEMENTED WITH 2MG/1 OF 6-BENZYLAMINOPURINE(BA)AND MEDIA WITHOUT BA. (2)TO ACCELERATE THE PROPAGATION OF STRAWBERRY PLANTLETS FROM CALLUSES,CALLUSES/WERE CULTURED IN THE LIQUID MEDIA SUPPLEMENTED WITH 2MG/1 BA IN THE FIRST HALF AND WITHOUT BA IN THE LATTER HALF. THE TEST SHOWED THAT LIQUID MEDIA SHOULD BE REGULATED ATHIGHER OSMOTIC POTENTIAL AND IT WAS CONFIRMED THAT THE OPTIMUM CONCENTRATIONS OF THE BASE MEDIUM AND SUCROSE COULD BE DECIDED BY OSMOTIC POTENTIAL. (3)IN THE LS LIQUID MEDIUM,THE CONCENTRATIONS OF THE BASEL MEDIUM AND SUCROSE SHOULD BE REGULATED FROM A QUARTER TO HALF STRENGTH AND TO 1%,RESPECTIVELY. THE OPTIMUM CONCENTRATIONS OF THE BASE MEDIUM AND SUCROSE FOR GROWTH WERE ALSO INCREASED FROM HALF TO STANDARD STRENGTH AND1% BY A SUPPLEMENT OF BA. (4)ADDITION OF MODIFIED LIN AND STABA(LS)BASE MEDIA OR MANNITOL INDUCED A COINCIDENT REDUCTION OF OSMOTIC POTENTIALWITH EXPECTED RESULTS. ON THE OTHER HAND,ADDITION OF SUCROSE SHOWED A 12% GREATER REDUCTION OF OSMOTIC POTENTIAL THAN THE EXPECTED VALUE. IT IS THOUGHT THAT THE OVER REDUCTION IS CAUSED BY DECOMPOSITION OF SUCROSE INTO MONOSACCHARIDES THROUGH THE STERILE PROCESS.
報告書年度
1990
発行年月
1990/08/01
報告者
担当 | 氏名 | 所属 |
---|---|---|
主 |
羽生 広道 |
我孫子研究所生物部農業技術研究室 |
共 |
吉原 利一 |
我孫子研究所生物部農業技術研究室 |
キーワード
和文 | 英文 |
---|---|
イチゴ | STRAWBERRY |
幼植物体 | PLANTLET |
カルス | CALLUS |
液体培養 | LIQUID CULTURE |
浸透ポテンシャル | OSMOTIC POTENTIAL |