電力中央研究所

報告書「電力中央研究所報告」は当研究所の研究成果を取りまとめた刊行物として、昭和28年より発行されております。 一部の報告書はPDF形式で全文をダウンロードすることができます。

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電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)

報告書データベース 詳細情報


報告書番号

R12003

タイトル(和文)

業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その4) -排気フード捕集率に及ぼす調理機器前での調理作業の影響-

タイトル(英文)

Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation - Part 4. Study on Relationship between Air Disturbances Derived from Person's Movement while Cooking and Capture Efficiency of an Exhaust Hood -

概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)

業務用厨房では、調理者の移動があるので、気流擾乱が生じており、換気量が小さい場合には、排気フードの捕集性能の低下が懸念されている。そこで、本研究では、排気フード捕集率に及ぼす調理作業の影響を明らかにすることにした。揚げ物器と茹で麺器を対象に、従来の建築設備設計基準の約7割の換気量に設定し、調理作業時の排気フード捕集率を求めたところ、気流擾乱が無い場合に比べて、捕集率は5ポイントの低下に留まった。

概要 (英文)

The purpose of this research is to make clear the relationship between air disturbances derived from person's movement while cooking and capture efficiency of an exhaust hood. We investigated the capture efficiency of an exhaust hood while cooking in the case of an electric fryer and an electric noodle cooker. The capture efficiency while cooking in the case of an electric fryer is approximately 92 percent. This capture efficiency decreases 5 points in the case of no air disturbance. On the other hand, the capture efficiency in the case of an electric noodle cooker is approximately 93 percent. This value decreses 5 points in the case of no air disturbance. Therefore, there is no remarkable reduction in capture efficiency at the air disturbance derived from person's movement while cooking.

報告書年度

2012

発行年月

2013/03

報告者

担当氏名所属

岩松 俊哉

システム技術研究所 需要家システム領域

占部 亘

システム技術研究所 需要家システム領域

キーワード

和文英文
業務用厨房 Commercial Kitchen
換気 Ventilation
捕集効率 Capture Efficiency
気流擾乱 Air Disturbance
調理作業 Cooking Behavior
Copyright (C) Central Research Institute of Electric Power Industry