電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)
報告書データベース 詳細情報
報告書番号
G03001
タイトル(和文)
低線量放射線が低カタラーゼマウスにおけるカタラーゼを含む抗酸化物質に及ぼす効果の検証
タイトル(英文)
Recovery Effects of X-Irradiation on Hepatic Catalase and Other Antioxidant Levels in Acatalasemic Mice
概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)
0.5 Gyをマウスに照射すると、カタラーゼやグルタチオンなど抗酸化物質の増加や、過酸化脂質量が減少することを明らかにした。今回先天的にカタラーゼ活性が低いアカタラセミアマウスを用いて、X線を0.25、0.5、5.0 Gy全身照射した際の肝臓のカタラーゼなどの抗酸化物質や過酸化脂質に与える効果について検討した。0.5 Gyの照射をするとアカタラセミアマウスのカタラーゼ活性は、そのコントロールタイプマウスの通常のレベルに達する増加となり、コントロールマウスも増加した。過酸化脂質量は0.5 Gyの照射で両者とも減少した。またアカタラセミアマウスの総グルタチオン量は0.5 Gyの照射で減少したのに対し、コントロールマウスでは増加した。また5.0 Gyはどのマウスも抗酸化物質レベルは減少し過酸化脂質量は増加した。また0.25 Gyは両者とも照射効果が認められなかった。
概要 (英文)
We previously reported the increase in the level of endogenous antioxidants, including catalase (CAT), and glutathione (GSH) and the decrease in lipid peroxide level in the liver of C3H/HeN mice after irradiation with 0.5 Gy of X-rays. In the present study, we examined changes in the antioxidants and lipid peroxides in acatalasemic mice, which have low level CAT activity. Acatalasemic mice (C3H/AnLCsbCsb) and the control mice (C3H/AnLCsaCsa) were exposed to X-rays (125 kVp, 10 mA, Cu 0.5 mm-Al 1.0 mm) at a single dose of 0.5 Gy. Mice were sacrificed 3, 6 or 24 hr after exposure, and the livers were removed and examined. The lipid peroxide level in both the acatalasemic and the control was decreased significantly after irradiation. The CAT activity in acatalasemic mice was significantly increased after irradiation. GSH content of acatalasemic mice decreased though the content of the control mice increased. These results indicated that, although the mechanism might be different, 0.5 Gy of X-rays increased the antioxidative capacity regardless of the difference in the generic background.
報告書年度
2003
発行年月
2003/05
報告者
担当 | 氏名 | 所属 |
---|---|---|
主 |
野村 崇治 |
低線量放射線研究センター |
共 |
酒井 一夫 |
低線量放射線研究センター |
共 |
山岡 聖典 |
岡山大学 医学部 |
共 |
森 秀治 |
岡山大学 医学部 |
共 |
汪 達絋 |
岡山大学 医学部 |
共 |
吉良 尚平 |
岡山大学 医学部 |
キーワード
和文 | 英文 |
---|---|
X線照射 | X-irradiation |
低カタラーゼマウス(アカタラセミアマウス) | Acatalasemic mouse |
カタラーゼ活性 | Catalase activity |
過酸化脂質量 | Lipid peroxide level |
総グルタチオン量 | Total glutathione content |