電力中央研究所 報告書(電力中央研究所報告)
報告書データベース 詳細情報
報告書番号
G02001
タイトル(和文)
低線量の放射線照射によるI型糖尿病モデルマウスの糖尿病発症抑制効果の検証
タイトル(英文)
Inhibition of Type I Diabetes by Low-Dose X-Ray Irradiation in Non-Obese Diabetic (NOD) Mice
概要 (図表や脚注は「報告書全文」に掲載しております)
我々はマウスへ低線量(0.5Gy)の放射線を照射すると、種々の臓器でSODなどの抗酸化物質が照射しない時に比べ増加することを示した。そこで活性酸素が原因と言われるI型糖尿病モデルマウスを用いて、1)0.25、0.5あるいは1.0GyのX線を照射し至適線量を見出し、2)12、13あるいは14週齢のマウスに至適線量と推定した0.5GyのX 線照射を行い糖尿病の発症の抑制効果及び、膵臓の抗酸化物質の変化を測定した。その結果、1)12週齢のマウスに0.5Gyを照射したときSODが有意に増加し、過酸化脂質量は減少した。2)12週齢で顕著な糖尿病の発症の抑制が生じた。これはSOD活性の増加が12週齢で照射したとき最も顕著であった。また過酸化脂質量の増加は 12週齢で抑制した。したがって0.5Gyを12週齢の時に照射することで膵臓における抗酸化物質の増加が、I 型糖尿病の発症の抑制したと考えられる。
概要 (英文)
The effects of low dose X-irradiation on the onset of Type I diabetes were investigated in NOD mice, a model for the disease. In the model mice autoimmune activity, measured as the production of reactive oxygen species, increased toward 12th week of age and then decreased. Irradiation with 0.5 Gy of X-rays at 12th week of age suppressed the incidence of the disease: 10 % in the irradiated group, while 60 % in the non-irradiated group. Anti-oxidative capacity, represented as superoxide dismutase (SOD) activity, in the pancreas increased by the irradiation. The increase was most remarkable when the mice were irradiated at 12th week of age. The dose dependency of these biochemical markers demonstrated that 0.5 Gy was more effective than 0.25 Gy or 1.0 Gy; with 1.0 Gy the anti-oxidative capacity even decreased after the irradiation. The number of apoptotic cells in the pancreas, as revealed by TUNEL technique on tissue sections, decreased after the irradiation. These results indicate that the increase in the antioxidative capacity induced by 0.5 Gy of X-rays protected the pancreatic cells from the attack of reactive oxygen species and suppressed the onset of the diabetes.
報告書年度
2002
発行年月
2002/09
報告者
担当 | 氏名 | 所属 |
---|---|---|
主 |
野村 崇治 |
低線量放射線研究センター |
共 |
酒井 一夫 |
低線量放射線研究センター |
キーワード
和文 | 英文 |
---|---|
低線量放射線 | Low-dose radiation |
I型糖尿病 | Type I diabetes |
活性酸素 | Reactive oxygen species |
抗酸化物質 | Antioxidants |
糖尿病発症抑制 | Inhibition of diabetes |